Szikla-kertek építése

Kertünk egyik legdekoratívabb, legintenzívebb és egyben legtöbb gondoskodó munkát igénylő része a sziklakert.
A sziklakertek szépségét az élő és az élettelen- a kő és a növények váltakozása, az évszakról-évszakra megújuló növényi kompozíciók természetes szépsége adja. Ezen az oldalon végigvesszük a sziklakert típusoktól, a sziklakerti növényeken keresztül egészen a sziklakert építés  folyamatát. Válaszolunk azokra  a kérdésekre, melyekből kiderül, mitől lehet önnek is szép igényes sziklakertje.

A sziklakertek típusai

Mértani sziklakert: Szabályosan épített, mesterséges vagy természetes kövekből kirakott támfalak, teraszok esetleg lépcsők alkotják. Elsősorban a ház épített burkolata és a kert közötti harmonikus átmenet kialakítására használhatjuk a sziklakertet. Kiválóan alkalmasak például kisebb támfalak helyettesítésére.

 • Szórványköves sziklakert: Elsősorban sík területek kevés sziklából megépített, dekoratív kertrészei. Ott használjuk ahol nincs mód klasszikus sziklakert kialakítására.
 • Rétegkibúvásos,  sziklakert:  Klasszikus sziklakert, melyekben a legtermészetesebb módon hidaljuk át kertünk szintkülönbségeit.
 •  Miniatűr sziklakert: Kisebb dézsákban, kőedényekbe esetleg cserepekben kialakított mini kőkertek.
 • Szurdokvölgyes sziklakert: Különleges látványt nyújtó kőkert, melyet magasabb dombok között tudunk kialakítani, oly módon, hogy a szurdok két függőleges falát kövekből építjük ki. Ennek a sziklakert típusnak hátránya, hogy nagy helyigényű, sík területen nem kivitelezhetőek, valamint megépítése nagy szakértelmet kíván.
 • Kőgörgeteges sziklakert: E sziklakert típussal kiszáradt folyóvölgyeket modellezhetünk.

 

Sziklakert formák

A kialakítandó sziklakert formáját általában meghatározza az építés helyszíne, a terepviszonyok.
Lényeges szempont a természet utánzása. Úgy kell dolgoznunk, hogy sziklakertünk beleilleszkedjen környezetébe. Rendkívül idegen látványt tud nyújtani például egy sík kert közepén mesterségesen kiemelkedő mértani kőkert. A köveket természetes módon helyezzük el. Ássuk be a talajba úgy,  hogy kisebb részük látszódjon csak ki, mintha  már évszázadok óta ott pihennének.

 

A sziklakert helyének kiválasztása

A klasszikus sziklakert dél-nyugati fekvésű, de mint a fenti felsorolásból láthatjuk, különböző típusú kőkerteket szinte bárhová építhetünk, akár magas fák alá árnyékos viszonyok közé is. Szinte csak a fantázia szabhat határt a lehetőségeknek. Arra azonban ügyeljünk, hogy a hagyományos sziklakerti növények elsősorban a meleg napsütéses helyet kedvelik, ezért az ettől eltérő viszonyok közé különösen gondosan válogassuk össze sziklakerti növényeinket.

 

 A sziklakert kövei

A sziklakert formáját a benne lévő kövek rendszere alkotja. Szinte bármilyen természetes, fagyálló kőből megépíthetjük. Legdekoratívabbak azok a kövek, melyeket a természet erői hosszú időn keresztül simává koptattak. Sziklakert építéséhez használhatunk vulkanikus köveket (pl. a gránit, bazalt), vagy üledékes kőzeteket, elsősorban mészkövet. De alkalmas a dolomit vagy a homokkő is. A sziklakert építése során részesítsük előnyben azokat a köveket, melyek lakóhelyünk környezetében is előfordulnak. Az így épített sziklakert gyorsan belesimul környezetébe. Minél nagyobbak a kövek, annál hatásosabb látványt érhetünk el. Árnyékos félárnyékos sziklakertekhez használhatunk a természetből gyűjtött, mohával, zuzmóval benőtt köveket. Mindig csak egyféle követ használjunk. Nincs giccsesebb látvány, mint a tarka-barka kövekből összerakott sziklakert.

A sziklakert talaja

A sziklakert talaja mindig a betelepített növények igényeinek megfelelő, általában laza homokos, köves vályogtalaj.
Minden esetben gondoskodjunk a pangó víz elvezetéséről, ha másként nem akár drénezéssel is.
Az alsó kőzúzalékos rétegre jön a földes –homokos -köves keverék, majd a tetejére ismét kőzúzalékot terítsünk.

A sziklakerti növények

A klasszikus sziklakerti növények száraz napos környezetben érzik jól magukat.
Lényeges a növényzet harmonikus összeválogatása, melynek során a következő szempontokat vegyük figyelembe:

 •  Környezeti igény (fényigény, talajigény, hőmérséklet igény, vízigény): egymás mellé hasonló igényű növényeket telepítsünk.
 • Növekedési erély: Jól mutat, ha alacsonyabb növények mellett magasabbakat helyezünk el. Betelepítésnél ügyeljünk rá, hogy az egyes növénycsoportok jól elkülönüljenek egymástól, a növények emelkedjenek ki környezetükből.
 • Virágzási időpont: Ügyeljünk a folyamatosságra. A tavasszal nyílók mellett helyezzünk el nyáron, majd ősszel virágzó növényeket is. A téli harmóniáról színes örökzöldek beültetésével gondoskodhatunk.
 • Színek harmóniája: Kerüljük a túlzott sokszínűséget! Egyszerre max. 3-4 szín uralkodjon.

Használjuk ki a színskálán egymás mellett elhelyezkedő színek harmóniáját.
Például nagyon kellemes látványt tud nyújtani a kék a lilával, vagy a piros a narancs színnel.
Használjuk ki a hazánkban honos  sziklakerti növények sokszínűségét.

 

A sziklakert építés menete

 • Terület gyom mentesítése: igény szerint, ha szükséges valamilyen totális  gyom irtószerrel (Medallon, Glialca).

A lepermetezett gyomok kb. 2-3 hét alatt pusztulnak el.

 • Tereprendezés: A sziklakert formájának megfelelő terepviszonyok kialakítása.
 • Alapozás: A sziklakert alapját jelentő vízáteresztő kavicsréteg beterítése, esetleg dréncsövezés.
 • Sziklakert építése: Az ültető közeg és a kövek beépítését egymással párhuzamosan végezzük.

A sziklák jelentik a sziklakert alapját, melyeknek közeit speciális keverékkel töltünk ki.
Váltakozva alakítsunk ki függőleges és vízszintes területeket, mellyel nemcsak a későbbi kimosódás veszélyét csökkentjük, hanem a fenntartási munkálatokat is megkönnyítik.
A betöltött földkeveréket rétegenként tömörítsük.

 • Sziklakerti növények betelepítése: A sziklák közötti területeket telepítsük be növényekkel.

A növényeket csoportokba, egymástól elkülönítve helyezzük el.
Ügyeljünk a harmóniára, a formák és színek egyensúlyára.
Váltakozva használjunk örökzöldeket és lombhullatókat, törpe cserjéket és évelő virágokat.

 • Fölső kőzúzalék terítése: A felső 2-3 cm-es talajréteget apró kőzúzalékkal borítsuk be, mely nemcsak természetessé teszi a sziklakertet, hanem segít  a gyomok elleni küzdelemben, valamint a talaj vízháztartására is jótékony hatással van.

A kőzúzalék ugyanabból a kőből legyen, mint ami a sziklakert alapját képezte.

 

A sziklakert gondozása

A szép sziklakert titka a rendszeres ápolás! Gondoskodnunk kell az elnyílt virágok visszavágásáról, az elpusztult növényi részek rendszeres eltávolításáról, a hagymás növények szétültetéséről, a tápanyag-utánpótlásról. A nyári nagy meleg során locsolni kell a sziklakertet. Nagyon fontos a gyomok rendszeres eltávolítása, növekedésüknek kezdeti stádiumában, mert a megerősödött gazokat a sziklák közül nagyon nehéz kigyomlálni.